- Waar krijgt u het vaccin?
- Vanaf hoeveel tijd voor mijn afspraak kan ik me aanmelden in het vaccinatiecentrum?
- Hoe verloopt de vaccinatie?
- Hoeveel mensen worden er tegelijk / per dag gevaccineerd?
- Is het vaccinatiecentrum wel veilig als er zoveel mensen tegelijk aanwezig zijn om gevaccineerd te worden?
- Wat moet ik meebrengen naar het vaccinatiecentrum?
- Hoe weet ik wanneer ik een tweede keer gevaccineerd moet worden?
- Kan ik met mijn voertuig tot aan de in- en uitgang gebracht worden?
- Moet ik alleen naar het vaccinatiecentrum gaan?
- Is het vaccinatiecentrum rolstoelvriendelijk?
- Ik heb een beperkte mobiliteit of een beperking waarbij een begeleider noodzakelijk is. Mag een begeleider meegaan naar het vaccinatiecentrum?
- Mag mijn assistentiehond / geleidehond (voor slechtzienden of andere medische verantwoording) binnen in het vaccinatiecentrum?
- Ik ben een alleenstaande mama of papa. Mag ik mijn kind(eren) meenemen naar het vaccinatiecentrum?
- Hoe geraak ik in het vaccinatiecentrum?
- Ontsmetten taxidiensten en Minder Mobielen Centrale-chauffeurs hun wagen voldoende?
- Is het openbaar vervoer van en naar de vaccinatiecentra veilig?
- Loop ik risico op besmetting als ik de bus neem?
- Hoe gaat thuisvaccinatie in zijn werk?
- Hoe kan ik mezelf op de reservelijst zetten?
- Oproep 70-plussers
-
Ik ben risicopatiënt. Hoe weet ik of ik al op de prioritaire lijst sta?
1) Waar krijgt u het vaccin?
U wordt gevaccineerd in het vaccinatiecentrum dat instaat voor de gemeente waar u woont. Voor alle inwoners van Bilzen, Hoeselt en Riemst is dat in De Kimpel, Eikenlaan 25, 3740 Bilzen.
2) Vanaf hoeveel tijd voor mijn afspraak kan ik me aanmelden in het vaccinatiecentrum?
Kom op tijd, maar niet meer dan 10 minuten op voorhand. Zo voorkomen we dat er te veel mensen tegelijk in de wachtruimte zijn. Als u er eerder bent en u bent met de auto, kan u dus nog even wachten voordat u binnengaat. Personen die het openbaar vervoer nemen of te fiets / te voet zijn, kunnen binnen veilig wachten.
3) Hoe verloopt de vaccinatie?
- Onthaal: Bij aankomst wordt uw temperatuur gemeten. Als deze maximum 38°C bedraagt, mag u verdergaan en een volgnummer nemen. U wacht vervolgens uw beurt af in de daarvoor voorziene zone. Wanneer uw volgnummer op het scherm verschijnt, begeeft u zich naar het onthaal. Daar worden uw identiteitskaart en afspraak gecontroleerd en ontvangt u een gekleurd armbandje met symbool. Gedurende het volledige traject zal u de looplijn van die kleur volgen.
- Medische registratie: Vervolgens begeleidt een medewerker u naar de medische registratie. U krijgt er informatie over het vaccin en overloopt met het deskundige personeel een vragenlijst over uw medische geschiedenis en gezondheidstoestand. Er is ook een arts aanwezig om specifieke vragen te beantwoorden.
- Vaccinatie: U krijgt een prik in de bovenarm. Deze wordt steeds toegediend door medisch geschoold personeel. Doe gemakkelijke kledij aan en vergeet nadien uw persoonlijke spullen zoals jas en handtas niet.
- Opvolging: Na de vaccinatie wacht U een kwartiertje in de rustruimte. Dit om op te volgen of u een eventuele allergische reactie krijgt op het vaccin. Die kans is uitermate klein, maar veiligheid staat voorop.
- Vervolgafspraak: Na de registratie van de vaccinatie, krijgt u een vaccinatiekaartje met alle medische gegevens. Bewaar dit goed. Vervolgens wordt ook uw tweede afspraak gecontroleerd en/of ingeboekt.
Ook na vaccinatie blijft het belangrijk om de coronamaatregelen te volgen.De doorloop van de vaccinatie duurt ongeveer 30 minuten.
4) Hoeveel mensen worden er tegelijk / per dag gevaccineerd?
Als er voldoende vaccins beschikbaar zijn, hebben we de mogelijkheid om per vaccinatielijn ongeveer 25 mensen per uur te vaccineren.
5) Is het vaccinatiecentrum wel veilig als er zoveel mensen tegelijk aanwezig zijn om gevaccineerd te worden?
Ja. We besteden veel aandacht aan veiligheid en de maatregelen:
- Houd altijd minstens 1,5m afstand van anderen;
- Draag een mondmasker in en rond het vaccinatiecentrum;
- Ontsmet uw handen aan de ingang en op de aangeduide plaatsen;
- We meten de temperatuur van iedere bezoeker;
- We verluchten alle ruimten en we voeren op elk moment CO2-metingen uit;
- We ontsmetten regelmatig alle materialen voor gedeeld gebruik (zoals stoelen);
- Er zijn afzonderlijke in- en uitgangen voorzien;
- Het gebouw is professioneel beveiligd.
6) Wat moet ik meebrengen naar het vaccinatiecentrum?
- Uw identiteitskaart
- Uw vaccinatie-uitnodiging (E-ticket, op papier of op uw smartphone)
- U bent verplicht om een mondmasker te dragen.
- Draag gemakkelijke kledij, zodat de prik in uw bovenarm vlot toegediend kan worden.
- Kom alleen! Er geldt enkel een uitzondering voor personen die begeleiding nodig hebben.
7) Hoe weet ik wanneer ik een tweede keer gevaccineerd moet worden?
De afspraak voor uw tweede vaccinatie kan u vastleggen wanneer u in het vaccinatiecentrum bent voor uw eerste prik. Daarom is het belangrijk dat u zich steeds aanmeldt aan de balie in de wachtruimte. De tijd tussen de twee vaccinaties is afhankelijk van het toegediende vaccin.
8) Kan ik met mijn voertuig tot aan de in- en uitgang gebracht worden?
Ja. Een kiss-and-ride zone is voorzien om mensen af te zetten en op te halen.
9) Moet ik alleen naar het vaccinatiecentrum gaan?
Ja, tenzij u echt hulp nodig heeft van een begeleider.
Als iemand u brengt, blijft uw chauffeur dus best in de wagen wachten.
Uw begeleider kan u, indien nodig, ook tot aan de ingang begeleiden en na de vaccinatie ophalen aan de uitgang.
10) Is het vaccinatiecentrum rolstoelvriendelijk?
Ja. Tijdens de opbouw van het vaccinatiecentrum werd er rekening gehouden met de algemene regels in verband met toegankelijkheid. De ingang van het gebouw is makkelijk bereikbaar. Er zijn voorbehouden parkeerplaatsen voorzien voor personen met een handicap. In het vaccinatiecentrum zelf zijn alle doorgangen voldoende breed en afgestemd op het verwachte aantal bezoekers.
11) Ik heb een beperkte mobiliteit of een beperking waarbij een begeleider noodzakelijk is. Mag een begeleider meegaan naar het vaccinatiecentrum?
Ja.
12) Mag mijn assistentiehond / geleidehond (voor slechtzienden of andere medische verantwoording) binnen in het vaccinatiecentrum?
Ja.
13) Ik ben een alleenstaande mama of papa. Mag ik mijn kind(eren) meenemen naar het vaccinatiecentrum?
Kinderen mogen niet mee in de vaccinatieruimte. Probeer dus in de mate van het mogelijke alleen te komen.
14) Hoe geraak ik in het vaccinatiecentrum?
-
Met de auto
U kan gratis parkeren op de parking aan De Kimpel. Er zijn voldoende parkeerplaatsen voorzien voor personen met een handicap. Ook wordt er een kiss-and-ride zone ingericht. -
Met de fiets
Er is een fietsenstalling aan de ingang van het vaccinatiecentrum. -
Met het openbaar vervoer De Lijn
Voor de meest actuele informatie hieromtrent verwijzen we jullie graag naar de website van de stad Bilzen. -
Met de Minder Mobielen Centrale
De Minder Mobielen Centrale (MMC) is een vervoersdienst waarbij vrijwilligers met hun eigen privé voertuig minder mobiele mensen wegens gezondheidsbeperkingen, handicap of leeftijd aan huis afhalen en naar hun bestemming brengt.
In het kader van het vaccinatiecentrum kunnen de personen die lid zijn van de MMC gratis gebruik maken van deze dienst. Je maakt best meteen na het ontvangen van de uitnodiging voor vaccinatie een afspraak met de MMC of ten laatste twee dagen op voorhand.
Personen die geen lid zijn van de MMC en geen gebruik kunnen maken van de reguliere vervoersmogelijkheden zoals de lijnbus, de belbus, de vaccinatiebus, een taxi of vervoer door familie/vrienden/buren, kunnen ook contact opnemen met de MMC van hun gemeente. Als er na een korte screening inzake immobiliteit, handicap, leeftijd … vastgesteld wordt dat er beroep kan gedaan worden op de diensten van de MMC, zal de verantwoordelijke een vervoersoplossing voorstellen.
Hoeselt - 089 30 92 63 - mira.breban@hoeselt.be
Elke werkdag van 9 tot 12 uur
15) Ontsmetten taxidiensten en Minder Mobielen Centrale-chauffeurs hun wagen voldoende?
Er zijn afspraken en regels rond de hygiëne bij taxidiensten en MMC-wagens. Als die regels (mondmasker dragen, raampje achter in de wagen op een kier zetten…) gevolgd worden, is het risico op besmetting klein.
Als u gebruik maakt van een van de diensten en merkt dat de regels niet worden nageleefd, kan u altijd de chauffeur daarop wijzen.
16) Is het openbaar vervoer van en naar de vaccinatiecentra veilig?
Ja, als u de geldende regels (mondmasker dragen, afstand houden…) volgt. Er is een bushalte (Parklaan) vlak bij het vaccinatiecentrum.
17) Loop ik risico op besmetting als ik de bus neem?
Op elke openbare plaats waar mensen samenkomen, bestaat het risico op besmetting. Houd u daarom zo strikt mogelijk aan de geldende regels.
18) Hoe gaat thuisvaccinatie in zijn werk?
Thuisvaccinatie is mogelijk voor niet-mobiele personen die de woning absoluut niet kunnen of mogen verlaten. Een doktersteam zal dan aan huis komen om de inenting toe te dienen. Denkt u in aanmerking te komen voor thuisvaccinatie? Dan bespreekt u dit best met uw huisarts. Hij/zij kan u registreren voor thuisvaccinatie. We vragen met aandrang om thuisvaccinatie enkel aan te vragen wanneer er o.w.v. gezondheidsredenen geen enkele mogelijkheid is om in het vaccinatiecentrum te geraken.
19) Hoe kan ik mezelf op de reservelijst zetten?
U kan zich op een reservelijst zetten via www.qvax.be. Deze lijst wordt gebruikt wanneer er nog vaccins beschikbaar zijn en er snel mensen opgeroepen moeten worden. Let wel: enkel volwassenen (18+) die nog geen uitnodiging ontvangen hebben kunnen zich inschrijven en de inentingen blijven verlopen volgens de vooropgestelde volgorde, waarbij de prioritaire doelgroepen eerst aan de beurt komen. Het is dus niet zo dat mensen die zich eerst inschrijven, sneller aan de beurt komen.
20) Oproep 70-plussers
De vaccinatiecampagne verloopt goed. Ondertussen werden alle 70-plussers uit Bilzen, Hoeselt en Riemst al uitgenodigd voor hun inenting. De komende weken worden personen van 65 t.e.m. 70 jaar en risicopatiënten gevaccineerd. Bent u ouder dan 70 jaar, woonachtig in Bilzen, Hoeselt of Riemst en werd u nog niet gevaccineerd of heeft u nog geen uitnodiging gekregen? Neem dan contact op met het callcenter op het nummer 089 39 96 80.
21) Ik ben risicopatiënt. Hoe weet ik of ik al op de prioritaire lijst sta?
Bent u risicopatiënt? Bespreek met uw huisarts of u al dan niet toegevoegd moet worden aan de lijst voor prioritaire vaccinatie. U kan zelf controleren of u er opstaat op www.myhealthviewer.be. Lukt het niet om de lijst te raadplegen? Uw apotheker of ziekenfonds kan dit voor u nakijken maar enkel artsen kunnen de lijst aanvullen.