Aangifte
De vader, de moeder of beide ouders zijn wettelijk verplicht aangifte te doen van de geboorte binnen de 15 dagen na de bevalling. Het kind wordt aangegeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het geboren is.
Meebrengen:
- Het document "vaststelling van geboorte" dat werd afgeleverd door het ziekenhuis, de vroedvrouw of de arts én het officiële document model 1 dat erbij hoort.
- De identiteitskaarten van de vader én de moeder. Voor een ongehuwde moeder volstaat haar identiteitskaart.
- Het huwelijksboekje of familieboekje.
Indien moeder en vader van het kindje niet gehuwd zijn dan kan de vader de aangifte alleen doen wanneer hij het kind erkend heeft vóór de geboorte. Indien de erkenning vóór de geboorte door de vader niet is gebeurd, dienen beide ouders het kind samen aan te geven.
Erkenning vóór geboorte
Een ongeboren kind van een vader en een moeder die niet met elkaar gehuwd zijn kan door de vader erkend worden vóór de geboorte. De vader en de moeder mogen niet getrouwd zijn. Als de moeder voorheen getrouwd was mag de geboorte niet vallen binnen de driehonderd dagen na de scheiding. De moeder geeft toestemming voor de erkenning door de vader. De erkenning kan gebeuren bij eender welke ambtenaar van burgerlijke stand van een gemeente in België op voorlegging van de identiteitskaarten. Een afschrift van de erkenningsakte dient te worden voorgelegd bij aangifte van de geboorte. Erkenning door de vader is ook mogelijk bij de aangifte van de geboorte en onder bepaalde voorwaarden zelfs nadat het kind is aangegeven. Beide ouders dienen bij de erkenning aanwezig te zijn.
Verplicht indienen vaccinatiebewijs
Het KB van 26/10/1966 maakt de inentingen tegen polio bij baby ‘s verplichtend.
Het vaccinatiebewijs, met de data van de 4 inentingen dient, binnen de 15 dagen na de laatste inenting ingediend te worden bij de dienst bevolking. De laatste inenting wordt meestal toegediend op de 18de levensmaand.