catalogus

Digitale dienstverlening

Fundels

De digitale, interactieve kinderboeken van Fundels vormen een mooie aanvulling op de fysieke boekencollectie in de bibliotheken. Voor kleuters (van 3 tot 7 jaar) bestaat er een aanbod Fundels prentenboeken. De prentenboeken zijn aangevuld met een interactieve online variant, met als doel het taalgevoel van jonge kinderen te stimuleren. De digitale prentenboeken bieden kinderen een rijke ervaring waarbij lezen, spelen, boeken en het internet elkaar versterken.

 1. Download de Fundels-app
 2. Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-ID
 3. Geniet van ons gratis aanbod en download je favoriete kinderboeken


Gopress krantenarchief

Dit archief geeft bibliotheken een doorzoekbaar digitaal archief van krantartikelsIn de bib kan je het Gopress krantenarchief raadplegen via de catalogus. Dit zowel op de toestellen in de bib, op de internetpc's via de catalogus als op je eigen pc. 

Werkwijze

 1. Surf naar de website van de bib
 2. Bovenaan in de zoekbalk zie je naast 'Catalogus' de rubriek 'Krantenarchief'
 3. Als je hierop klikt kan je een trefwoord intikken

Let op! Nieuwe artikels vind je 2 publicatiedagen na verschijning.

Als je het krantenarchief van thuis uit wil raadplegen doe je dit via 'Mijn bibliotheek'. Bij het klikken op een link naar een artikel zal gevraagd worden je aan te melden. Binnen de muren van de bib is alles zonder aanmelden beschikbaar. 

Gopress Kiosk

De Gopress kiosk bevat het krantenarchief en biedt daarbovenop de dag- en weekbladen van de laatste zeven publicatiedagen digitaal aan via een aantrekkelijke kiosk. Deze publicaties kunnen enkel binnen de muren van de bib gelezen of geconsulteerd worden. 

Probeer het alvast eens op je eigen pc via: https://bibliotheek.gopress.be

Je ziet een aantrekkelijke pagina met een overzicht van de aangeboden dag- en weekbladen. 

 

Mijn bib-ID

Hoe maak je een profiel aan bij 'Mijn bibliotheek'?

Ga naar https://hoeselt.bibliotheek.be/mijn-bibliotheek/aanmelden en klik daarna op 'Maak een profiel aan' aan.

Volg de stappen:

 1. Controleer of de juiste bibliotheek is ingevuld, klik op 'volgende'.
 2. Neem je identiteitskaart (of je lidkaart) bij de hand en vul je rijksregisternummer in (zonder leestekens). Gebruik je nog een lidkaart? Vul dan het nummer van deze kaart in. Voor dit eerste gebruik is je paswoord je DDMMNNN (dag en maand van de geboortedatum + de eerste 3 letters van de familienaam in hoofdletters).
 3. Deze gegevens heb je in het vervolg niet meer nodig om Mijn Bibliotheek te gebruiken!
 4. Kies nu je eigen wachtwoord en een gebruikersnaam. Daarmee kun je later inloggen op onze site. Een mailadres kan je maar één keer gebruiken. Wel kan je verschillende lidmaatschappen koppelen aan één profiel, ook van gezinsleden of andere bibliotheken.
 5. Klik op 'Profiel aanmaken'. Je krijgt ook nog een bevestigingsmail.

Heb je nog verder hulp nodig of lukt het niet om te verlengen? Geef een seintje aan de balie of stuur een mail.

Printen, scannen en kopiëren

Wil je graag iets printen, scannen of kopiëren? Of surf je gewoon graag even op het internet? Dat kan in onze bib! Afrekenen moet je aan de balie.

 

Wifi en internetgebruik

Moet je een werkstuk maken voor school kan je gebruiken van de gratis software! Of surf je gewoon graag even op het internet? De publiekspc’s staan ter beschikking.

Als je voor langere tijd de publieks-pc nodig hebt maak je best een afspraak.

 

Website

Met de website trekken we volop de kaart van gebruiksgemak voor de leners. Info vinden over de bib, opzoeken, geïnspireerd worden om meer te lezen, ontleningen verlengen, … dat kan nu allemaal op één centrale plek en volledig aangepast aan gebruik op de smartphone, tablet, ….

Online zoeken in de catalogus van je bibliotheek is een makkie. Door de nuttige suggesties in het zoekvak; toevoegen van covers, samenvattingen en recensies (verrijkte content); sortering op relevantie én handige filteropties vind je snel wat je zoekt. Waar nodig kunnen leners verder klikken naar de catalogus in andere bibliotheken.

Op de website kan je de aanwezigheid van een bepaald materiaal controleren. Je kan zien waar het materiaal staat en of het beschikbaar is.

Waar nodig kan je verder klikken naar de catalogus in andere bibliotheken.

Covercarrousels, een boek in de kijker of redactionele pagina’s gericht op specifieke doelgroepen en/of collecties geven inspiratie of een woordje uitleg.

Nieuwtjes, activiteiten en leuke weetjes krijg je gestructureerd via de site.

Als lid kan je via mijn bib-ID gepersonaliseerde diensten gebruiken via een geïntegreerd gebruikersmenu (Mijn Bibliotheek). Ze kunnen ontleningen verlengen of aan de hand van de covers snel bij je thuis verzamelen om binnen te brengen, lijstjes aanleggen, berichten krijgen van de bib en vlot wisselen tussen alle lidmaatschappen die gekoppeld zijn aan hun Mijn Bibliotheek-profiel.

 

Facebook en Instagram

Volg ons ook op Facebook en Instagram! Hier vind je steeds de laatste nieuwtjes.

Facebook

Instagram