Wandelen

Wandelen

Van harte welkom in ons gastvrij Hoeselt!

Hoeselt staat gekend om haar prachtige, ongerepte stukjes natuur. Voor een mooie wandeling doorheen het glooiende, Haspengouwse landschap ben je in onze gemeente dus aan het juiste adres. Kom kennismaken met de troeven van Hoeselt! En geniet van de rust die je in onze landelijke omgeving nog écht kan ervaren.

Wandelroutes

Wandelen in Hoeselt... het is een aparte beleving. Ontdek 'Grand Cru' landschappen met vergezichten en in het seizoen een overweldigende bloesempracht. Wandel over een heuvelachtig landschap met vochtige beekvalleien, heuvelruggen, holle wegen, langs vijvers of de talloze boomgaarden. Bekijk de prachtige kastelen of slenter via een eeuwenoude trambedding of idyllisch vlonderpad richting onze historische kluis van Vrijhern.

Onze 10 bewegwijzerde wandelingen kan je hieronder downloaden. Onderaan vind je een overzichtskaart waarop alle wandelingen samen staan afgebeeld. Heb je liever nog een échte wandelkaart op zak? Je kan de afzonderlijke routes ook op papier komen halen bij het vrijetijdsloket. De toeristische gids bevat bovendien alle vermelde wandelroutes met nog dat tikkeltje meer info over de bezienswaardigheden en het Hoeseltse landschap.

Bijkomend kan je ook nog informatie krijgen over de verhalentocht: 'Hoeseltse paden door de verhalen heen' (5 of 9 km).

Ter info: de Kruislindewandeling is rolstoeltoegankelijk.

Audivisuele Stinzenwandeling

Overvloedig veel bomen met maretak, een zestiende-eeuws kasteel, een dorpsschooltje met een roerige geschiedenis… de Stinzenwandeling in Schalkhoven brengt heden en verleden op een mooie manier samen dankzij de varieerde landschapselementen. De bruine bordjes leidden je eerder al een kleine zeven kilometer doorheen dorp en natuur, maar sinds april 2023 is deze wandeling ook audiovisueel. Vijf filmpjes die je via QR-code kan scannen, vertellen je de verhalen over het rijke verleden van die elementen die je langs de route tegenkomt. De verhalen werden uitgewerkt door de dienst Toerisme in samenwerking met de inwoners van Schalkhoven en de Hoeseltse Geschiedkundige Studiegroep.

Afstand

6,7 kilometer

Start

Sint-Brixiuskerk, Schalkhovenstraat 20, Schalkhoven

Praktisch

Audiovisuele wandeling met QR-codes die bevestigd zijn op kleine houten paaltjes in de grond, over hoofdzakelijk vlakke veldwegen tussen de fruitplantages. Weidse landschappen.

Volg de bruine pictogrammen. Bij regenval kan de wandeling voor een klein stukje modderig zijn.