Actie Sterilisatie katten

Actie: kortingsbonnen sterilisatie katten

Via de Valentijnsactie geven we aan katteneigenaars een extra stimulans om op tijd hun huiskat of kittens te laten steriliseren. Daarom geeft gemeente Hoeselt kortingsbonnen weg van 15 euro (kater) en 25 euro (kattin). Deze bonnen kun je aan de balie van het gemeentehuis aanvragen vanaf 14 februari. De kortingsbonnen gelden tot 15 september 2024 bij een dierenarts in Limburg.

Voordelen voor kat en baas

Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met veel voordelen voor de kat en de kattenbaas.

  • Een gecastreerde kater blijft energiek maar wordt socialer en aanhankelijker. Hij zwerft minder rond en stopt met het afbakenen van zijn territorium (sproeien). Het is ook minder waarschijnlijk dat hij vecht met andere katten waardoor hij minder kans loopt op verwondingen, ongelukken en abcessen.
  • Een gesteriliseerde kattin is kalmer, wordt niet langer krols en loopt minder risico op melkklierkanker en baarmoederontstekingen.

Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe. 

Wettelijke verplichting

Elke kat geboren na 31 maart 2018 moet verplicht gecastreerd of gesteriliseerd zijn ten laatste op een leeftijd van 5 maanden of wanneer je de kat verkoopt of weggeeft. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe. Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij een kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.