middenrijbaan

Middenrijbaan vs fietssuggestiestrook: wat is het verschil?

Sinds 1 oktober 2022 werd een nieuw concept van de middenrijbaan en de zijdelingse strook geïntroduceerd. Dit kan voor verwarring zorgen ten opzichte van de belijnde fietssuggestiestroken. Daarom lichten we het verschil even toe.

Wat is een fietssuggestiestrook?

Een fietssuggestiestrook duidt enkel de positie van de fietser aan op de rijbaan. Op deze manier worden automobilisten attent gemaakt op de mogelijke aanwezigheid van fietsers.  Een fietssuggestiestrook wordt afgebakend met een witte onderbroken lijn. Denk dan aan de markeringen die in september werden aangebracht op de Lindekapelstraat, de Oude Nederbaan en de Industrielaan.

Een fietssuggestiestrook is dus geen fietspad en geen middenrijbaan/zijdelingse strook. Fietsers hebben volgens het verkeersreglement geen specifieke rechten op een fietssuggestiestrook. Je mag er dus met een auto, motorfiets … over rijden en er stilstaan of parkeren. Tenminste als er geen andere stilstaan- en parkeerverboden van toepassing zijn. 

Wat is een middenrijbaan?

Sinds enkele weken is er een nieuw type wegmarkering dat een middenrijbaan aanduidt. De middenrijbaan wordt afgebakend door twee evenwijdige witte onderbroken lijnen aan weerszijden van de rijbaan, die telkens uit twee paar korte trekken bestaan. De lijnen bakenen de denkbeeldige randen van de rijbaan af. 

De zijdelingse stroken langs de middenrijbaan maken geen deel uit van de rijbaan. Zij mogen worden gebruikt door fietsers en bestuurders van andere rijwielen, bromfietsen klasse A en speed pedelecs, alsook door niet ingespannen trekdieren, last- of rijdieren of vee. Ook voetgangers mogen er lopen bij afwezigheid van trottoirs, verhoogde bermen, gelijkgrondse bermen, parkeerstroken … In dat geval moeten ze de zijdelingse rijstrook links in de gevolgde richting gebruiken.

middenrijbaan

Andere bestuurders mogen op de zijdelingse strook rijden tijdens het kruisen of inhalen, wanneer dat door de breedte van de middenrijbaan niet op de rijbaan zelf kan. Daarbij mogen ze de weggebruikers op de zijdelingse strook niet in gevaar brengen. Parkeren op de zijdelingse stroken is verboden. Stilstaan is er toegelaten als de berm niet breed genoeg of niet bruikbaar is.